Monday, February 1, 2010

STEVIA - Alternatif Gula..


Stevia merupakan herba daripada keluarga tanaman yang berasal dari Amerika Selatan ,ia telah digunakan selama berabad-abad sebagai pemanis minuman dan makanan. Daun Stevia dikatakan 30-300 kali lebih manis daripada gula sehingga dikenali sebagai 'super-sweetener'Dengan kelebihan itu,herba ini disebut-sebut sebagai alternatif pemanis buatan. Hingga saat ini, analisis kimia dan kajian menunjukkan bahawa daun stevia tidak menambah kalori dan tidak memiliki kesan samping berbahaya
Stevia telah digunakan secara meluas di Amerika Selatan selama berkurun-kurun, dan di Jepun sebelum kerajaan melarang penggunaan pemanis buatan. Hingga saat ini, tidak ada kesan samping berbahaya belaku, membuat Stevia salah satu gula yang paling sesuai dijadikan sumber alternatif bagi gula. Stevoside, diperbuat daripada Stevia, diluluskan sebagai bahan tambahan makanan di Korea, dan tersedia secara luas di seluruh China, Taiwan dan Malaysia. Di China, teh yang diperbuat daripada daun Stevia dipuji sebagai anti-penuaan dan penurunan berat badan bantu. Di AS, Stevia sedang menunggu 'GRAS' (generally regarded as safe)daripada FDA untuk stevia memasuki pasaran pemanis di sana.

Kandungan:
diterpene glycosides, steviol, dulcoside, rebaudioside C, rebaudioside A, isosteviol, stevioside, jhanol, flavonoid glycosides, quercetin,

rujukan:Botanical.com

No comments:

Post a Comment